Došao je i taj momenat, ceo svet gleda u Vladimira Putina: Jasno je stavio do znanja šta sledi, evo šta se dešava!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

ovo nije naivno

Došao je i taj momenat, ceo svet gleda u Vladimira Putina: Jasno je stavio do znanja šta sledi, evo šta se dešava!

Putin na marginama samita ima i brojne bilateralne sastanke

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je, na otvaranju samita BRIKS u Kazanju, da je "u toku formiranje multipolarnog sveta".

"U toku je proces formiranja multipolarnog sveta, dinamičan i nepovratan proces", rekao je Putin na početku samita kojim Kremlj nastoji da napravi protivtežu "zapadnoj hegemoniji".

Ruski predsednik je dodao da će oko 20 lidera okupljenih u Kazanju razgovarati o "najhitnijim pitanjima", uključujući pitanja "rešavanja regionalnih sukoba".

BRIKS, koji su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, proširilo se na Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Vladimir Putin - BRIKS 2024
Vladimir Putin - BRIKS 2024foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Turska, Azerbejdžan i Malezija su podnele zahtev za članstvo, a nekoliko drugih država je izrazilo interesovanje da se pridruži.

Putin na marginama samita ima brojne bilateralne sastanke. Za sutra je planiran susret i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Došao jutros

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, stigao je danas u ruski grad Kazanj gde će prisustvovati samitu BRIKS.

Moskou tajms navodi da je ovo prva Guterešova poseta Rusiji u poslednjih više od dve godine.

Rusija je domaćin trodnevnog samita u glavnom gradu republike Tatarstan, koji je počeo juče, a Gutereša je po sletanju na aerodrom u Kazanju dočekao predsedavajući lokalne skupštine.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Navodi se da je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine žestoko osudilo ovu posetu generalnog sekretara UN Rusiji, ocenivši da je on napravio "pogrešan izbor koji ne ide u prilog miru".

Podseća se da je Gutereš ranije odbio poziv iz Kijeva da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, u čijoj organizaciji je učestvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Navodi se da Ujedinjene nacije smatraju da BRIKS, devetočlanu organizaciju koja pored Rusije uključuje, između ostalih, Kinu i Indiju, ima "veliku važnost" s obzirom da ovaj blok zemalja predstavlja skoro polovinu ukupne svetske populacije.

- Očekuje se da će Gutereš održati govor na samitu BRIKS - kazao je juče Farhan Hak, zamenik portparola genseka UN.

On je naveo i da Gutereš planira da se sutra sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i da će na tom sastanku prvi čovek međunarodne organizacije "potvrditi svoje dobro poznate pozicije u vezi sa ratom u Ukrajini i uslovima za uspostavljanje pravednog mira zasnovanog na Povelji UN".

Bonus video:

19:51

VEČERNJI DNEVNIK 22.10.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.